петък, 27 януари 2012 г.

Историята на една астрологична книга

"Дата на създаване на България", София, 2009
издателство "Пропелер", печат "Дейликонт"
ISBN: 978-954-392-025-9






СЪДЪРЖАНИЕ

ПРЕДГОВОР:

I. ИСТОРИЯТА НА ЕДНО СЪБИТИЕ - ЦЕЛИ
II. СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВИТЕ - МИГ ОТ СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ
III. МУНДАННАТА АСТРОЛОГИЯ - КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ - автор Илиана Магерова
1. Приноса на Вавилон в мунданната астрология - корените на развитие на науката за небето - автор Румен Колев.
2. Календар - корекции в календарите
3. Дати на важни исторически събития
4. По-важни исторически събития
5. Именник на българските ханове
6. Значение на планетите в мунданната астрология
7. Значение на знаците в мунданната астрология
8. Значение на домовете в мунданната астрология
9. Значение на планетните цикли
10. Значение на аспектите - мунданни цикли
11. Значение на Новолунията в мунданната астрология
12. Значение на Новолунията в домове
13. Значение на новата Луна в зодиакалните знаци
14. Значение на Лунните и Слънчевите затъмнения
15. Ингресията на Слънцето в кардинални знаци
16. Правила за построяване и тълкуване на основни мунданни карти
17. Приложение на методите за анализ и прогностика
18. Списък на астрологичните карти на другите държави
19. Описание на различните съществуващи методи за прогностика
20. Таблица на циклите, използвани в мунданната астрология
21. Избор на астрологичен софтуер
ІV. ИСТОРИЯ
1. Научна обосновка за Седемлъчната Розета - автор Филип Филипов
2. Из летописните хроники
3. Избрани цитати от дискусиите във форум "Астрология" на all.bg
4. Списък на авторите и книгите - извори на Българската история
ЗАЩИТИ:
Адриана Вотей - Карта на България 22 юли 681 г.
Николай Радев (Алдебаран) - "Рожденият ден" на България
Трифон Николов - Изследване хороскопа на България
Любомир Червенков - Астрологическа карта на етноса на България
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Интервю с Михаил Б. Левин - ректор на "Московската Астрологична Академия"

Приложение 1 - Анализ на първа Кръгла маса
Приложение 2 - Втора Кръгла маса - условия за участие
Приложение 3 - Анализ на Втора Кръгла маса
Приложение 4 - Българските владетели

Организатори на Кръглата маса:

Илиана Магерова – дипл. астролог (Московска Академия по Астрология), стенограф. Консултант и преподавател в Астрокъща Консулт (студио Изида), основател и модератор на форум “Астрология” в all.bg. Има астрологични публикации в интернет, в списания, също медийни участия в радио- и телевизионни предавания, като “Искрено и лично”, “Часът на мама”, "Денят е прекрасен" в БТВ, в БНТ "Ние жените" на Марта Вачкова и др.

Цветомир Делийски – дипл. астролог, маг.фармацефт. Консултант и преподавател в Астрокъща Консулт. Основател и издател на списание “Астрожурнал”. Има редица астрологични публикации в пресата и интернет, участия в радио- и телевизионни предавания. Издател на астрологична литература, като “Астрология галика” на Жан-Батист Морен, “Ефемериди” и др.

Участници в Кръглата маса:

Адриана Вотей - магистър астролог, преподавател, историк. Член на управителния съвет на БАА. Ръководи и координира научно-изследователски проекти към БАА. Завършва астрологичен курс при известен руски астролог В.А.Вайсберг през 1987 г. От 1990 г. живее в България, работи като астролог-консултант, преподава астрология от 1991 г., автор е на стотици статии в българската преса., участвала в редица радио и ТВ предавания. Получава магистърска степен по астрология при Институт на Практическата астрология в Москва по тема “Астрологическите патерни в мунданната астрология върху примера на историята на България “-1997 г. Специализира се върху историческата и теоретическата астрология.

Иван Станчев – астролог – консултант и преподавател, инженер по микроелектроника, магистратура по психология на управление в ЮЗУ. Има няколко издадени книги по астрология – “Астрология”, “Анализирайте хороскопа си сами”, ''Хранене според звездите''. Председател на Съюза на българските астролози. Има редица астрологични публикации в списания, вестници и преса, участия в радио- и телевизионни предавания, като “На кафе” при Галла по Нова телевизия, прогнозите за деня в предаването “Здравей България” и др. Водещ на предаването “На върха” по ББТ.

Николай Радев - Алдебаран - астролог, езотерик, кабалист, писател, изследовател на исторически, природни и човешки цикли и ритми. Автор на книгите “Колелото на живота”, “Космически календар”, “Древният код 681” и др. Автор и на всички статии в http://www.tayni.net а така също и на скрипта “хороскоп на името”. Има редица астрологични публикации в пресата и интернет.

Любомир Червенков – професионален астролог, консултант и преподаветел в гр. Пърт, Австралия, инженер. Има редица астрологични публикации в пресата, в интернет, както и значителен брой участия в радио- и телевизионни предавания, за краткия си престой в България - като гост в радио “Хоризонт”, радио RFI, на беседа с Мартина Вачкова в предаването “Защо не” в Канал 1 на БНТ и др.

Трифон Николов – астролог - консултант. Преводач на астрологична литература (“Юпитер”,Стивън Аройо). Работи известно време и за списание “Астрожурнал” като преводач



Адриана Вотей и Иван Станчев

Цветомир Делийски, Снежана Георгиева и Илиана Магерова
водещите на Кръглата маса

Илиана Магерова и Иван Станчев
Втора Кръгла маса

Първа Кръгла маса - общ поглед в залата

Николай Колев (Алдебаран), Иван Станчев, Трифон Николов


Адриана Вотей, журналист, Любомир Червенков



Горе прави - Трифон Николов, Ваня Кирицова, Иван Станчев
Долу седнали - Милена Вълканова, Николай Радев,
Илиана Магерова и Адриана Вотей
Причина за организирането на Кръглата маса, беше повдигната дискусия във форум Астрология на all.bg за дата на създаване на България, която е изключително важна за всеки мунданен астролог. Друга основна причина за необходимостта от такова събитие беше и наличието на твърде малкото астролози, които разбират и прилагат правилата на мунданата астрология при анализ на  събития, както и дефицит на   учебници по Мунданна Астрология, която касае анализа на събития за различните народи и техните управления, най-общо казано.

 През 2006 година положението в България беше отчайващо - мунданните прогнози се правеха на база знания придобити от рожденната Астрология, което водеше след себе си несъответствия в прогнозите и често се появяваха, откровено несериозни астрологични прогнози, на които никой не гледаше с добро око. Ето защо след провеждането на Кръглата маса през май 2006 година, стана ясно, че е наложително да се изготви спешно и кратък учебник по мунданна Астрология, който да служи за справочник на астролозите. Изготвих такъв учебник и го приложих като увод в книгата. Така защитите на участниците в Кръглата маса можеха да бъдат осмислени и разбрани, а също да служат за пример как се прилагат правилата на мунданната Астрология.

Книгата "Дата на създаване на България" съдържа и важни факти от Българската история, на които се базират анализите. В предговора е включна и точка към раздела Мунданна Астрология, който хвърля светлина към използването от халдейските астролози техники в древен Вавилон, даден от Румен Колев. Може още да прочетете и един блестяща анализ за  Розетата от Плиска на Филип Филипов, който едва към днешна дата беше публикуван в "Списание 8". Тя съдържа и пълен списък на важните исторически събития в България, справочник за преминаването от Юлиански в Грегориански календар и датите на извършените корекции.

Това е книга, която отразява единственото по рода си до ден днешен събитие, събрало за първи път на една маса независими астролози и представители от различни астрологични организации в името на една идея - намиране дата на създаване на България, която да бъде основа за бъдещи мунданни прогнози.

Аз лично, бих била щастлива, ако една от тези дати стане повод за отбелязване на национален ден на България и причина за национална хилядолетна, а не столетна гордост за всеки един Българин.

Ето и разгледаните дати в книгата:

Николай Радев
Предложена дата - 03 август 681, 11:53, Варна. 

Първоначално е елиминирал датите, на които според него не може да се създаде държава. Използва циклите на профекциите (30° равни на 1 година) и годините, в които са се възкачвали българските ханове. Той установява, че това винаги става в годината на змията. Доказва карата си като визира важни събития от историята на България, които са се случвали през период от 12 години, както и чрез проследяване на циклите на Сатурн и Слънцето, които винаги са заемали важна позиция според него в ключовите моменти в българската история.

Иван Станчев
Предложена дата - 03 или 07август 681, място неизвестно

За съжаление поради техническа неизправност в лаптопа на г-н Станчев, той не можа да представи презентацията си, но се съгласи напълно с тезата на Н. Радев и отбеляза, че той все още се колебае между трети и седми август 681 година. Стана ясно, че той е изследвал две дати - трети и седми август 681. Според него първо, една карта трябва да стъпва на историческите факти и второ, да издържи проверката на прогностиката.

Трифон Николов
Предложена дата - 27 октомври 681, 19:13h, Пловдив

Според г-н Николов мирният договор между българите и Византия не е достатъчен да отбележи началото на раждане на държавата или според него това е по-скоро момента, в който администрацията на новата държава започва да действа. В тезата си той се опира на изследванията на Божидар Димитров. В тях той твърди, че по това време съществуват две Българии, които са се обединили на народен събор, вероятно на мястото където днес се намира град Пловдив. За да защити тезата си г-н Николов бе подготвил карти с важни за България битки. За съжаление тезата не можа да бъде изложена в пълния си вид, тъй като г-н Станчев често го прекъсваше с въпроси.

Адриана Вотей
Предложена дата - 22 юли 681, 18:00, Варна

В търсене на дата на основаване на държавата тя се базира на три източника - исторически - Теофаст Изповедник, който в своите анали, е споменал, че в лято господне 681 е сключен договор (между Аспарух и Константин ¬IV); археологически – мадарския конник и списъка на хановете там; астрофизически – връзката между астрономия, археология и астрология повдигаща завесата над тайната на записаното в композицията на Мадарския конник.
Според нея Мадарският конник като астрофизичен обект символизира движението на Слънцето. Лъвът в краката на конника - зодиакалния знак, в който по това време е било то. В композицията конника сочи с копието си към сърцето на лъва и според Вотей това е знак, показващ звезда разположена близо до сърцето на фигурата на съзвездие Лъв - звездата Регулус. Тоест по това време, според нея, Слънцето е било близо до тази звезда. Кучето тичащо зад коня символизира съзвездието Голямо куче, намиращо се на небето под и пред съзвездие Лъв, в което се намира звездата Сириус. Цялата композиция символизира ингресията на Слънцето в знака Лъв.
Според Вотей в прогностическите техники, за да се фиксира с точност датата трябва да се търси потвърждение на събитията чрез малките планети (Марс, Венера, Меркурий и най-вече на Луната, защото тя символизира народа).

Любомир Червенков
Предложена дата от г-н Михаил Левин - 24 април 680, 22:07, Плиска

Любомир ни запозна с теорията на г-н М. Левин и неговото виждане относно картата на България. Според него една държава възниква когато се ражда етноса (съставен от племената населяващи района). Г-н Червенков прави разлика между картите на държава и етнос. Той счита, че картата на етноса е по-важна от картата на държавата тъй като народа може да съществува и без да има държава и за пример посочи евреите. Както и това, че дадена държава може да бъде разделена на две в даден момент от историята си като Германия, но народа продължава да съществува.
Според него определянето на астрологическата карта на етноса на България трябва да става на основата на астрологически, а не на исторически доказателства. Когато се изработват карти на древни етноси какъвто е българския е практически невъзможно това да се определи по исторически документи заради субективизма на летописците и противоречието в историческите дати.
В изложението ценна бе концепцията, за това как може да се подходи към мунданните събития когато не знаем коя точно дата да приемем за начало.

Ако проявявате интерес към книгата може да ми пишете на imagerova@abv.bg

1 коментар:

Тук може да отговорите на зададените въпроси